Vaginalno peckanje

Svaka žena je doživela vaginalne tegobe barem jednom u životu. Najčešći simptomi uključuju sekret, neprijatan miris, svrab, bol i vaginalno peckanje. Ovi simptomi dovode do toga da ne možete mirno da sedite, uvek osećate da nešto nije sasvim u redu “tamo dole”. Ako simptomi postanu jači, oni mogu ozbiljno da utiču na kvalitet života, naročito na Vaš ljubavni život, jer seks može da postane vrlo neprijatan, pa čak i bolan.

Osećaj peckanja u intimnoj regiji je obično znak iritacije ili infekcije. Može biti prouzrokovano:

  • Bakterijskom vaginozom
  • Sor (takođe poznato kao gljivična infekcija ili infekcija kandidom)
  • Jakim deterdžentima, losionima, vaginalnim sprejevima, kupkama, i dr. Ove vrste proizvoda često sadrže iritanse i alergene koji mogu da izazovu peckanje ubrzo nakon primene.
  • Menopauza – nedostatak estrogena uzrokuje stanjivanje i skupljanje vaginalnog tkiva i nedostatak podmazivanja koje je neophodno za bezbolan odnos. To može da izazove trenje tokom penetracije i upalu, jer tkivo nije elastično i čvrsto kao što je sa većim nivoima estrogena.
  • Oba nedostatka higijene i prekomerno pranje mogu oštetiti zaštitini sloj kože i otvoriti vrata mikrobima, iritansima i alergenima. Redovno korišćenje sapuna ili jakih deterdženata može skinuti površinsku barijeru kože, uzrokujući upalu i iritaciju.
  • Promene pH vrednosti vagine
  • Antibiotici
  • Šećerna bolest
  • Sintetički donji veš i tesna odeća
  • Iritacija izazvana kondomima, spermicidima, lubrikantima pa čak i od sperme.


"Peckanje u intimnoj regiji je obično znak iritacije ili infekcije."


Šta da uradite ako imate vaginalno peckanje?

Ako sumnjate da peckanje može biti u vezi sa proizvodom koji ste nedavno koristili, temeljno isperite površinu što je pre moguće da se što pre uklone ostaci i umanji efekat. Nakon toga možete koristiti prirodne umirujuće proizvode ili vaginalni gel sa prebioticima koji mogu da pomognu da se dobre bakterije brže oporave i nadamo se izbegavanju drugih simptoma. U cilju sprečavanja ove vrste problema, izaberite prirodne proizvode koji ne sadrže jake hemikalije, mirise ili boje.

Ako se javljaju drugi simptomi, kao što su neprijatan miris, svrab ili bol, obratite se lekaru. Uslučaju da imate infekciju, trebalo bi da dobijete odgovarajuću terapiju u cilju rešavanja uzroka problema, a ne samo simptoma.

Ako se vaginalno peckanje javlja zbog suvoće, pitajte Vašeg ginekologa za najpogodnije rešenje. Vaše opcije ukjučuju lokalne kreme sa estrogenom, vaginalna maziva i lubrikante. Osnovna razlika između maziva i lubrikanata je ta što će Vam prva grupa proizvoda pružiti više od dugoročnog olakšanja. Ovo je idealno ako suvoća vagine izaziva nelagodnost kada vežbate ili šetate. Lubrikanti se koriste pre seksualnog odnosa i pružaju Vam kratkotrajno olakšanje, što Vam može pomoći da seks bude ugodan i bezbolan.

Kada se iritacija i upala javljaju, dozvolite Vašoj vagini da ozdravi I neko vreme izbegavajte odnose dok simptomi u potpunosti ne nestanu. Potrudite se da izbegnete češanje intimne regije, jer to može samo da pogoršava stvari, izazove otok i bol.