Vaginalni bol

Kada se pojavi vaginalni bol, to je uglavnom zbog infekcije. Međutim, bol u intimnoj regiji takođe može biti uzrokovan iritacijom, suvoćom vagine i hormonalnim promenama. Drugi simptomi koji mogu pratiti vaginalni bol uključuju svrab, peckanje, osetljivost, žarenje i otok.

Neki od najčešćih uzroka vagnalnog bola uključuju:

  • Gljivičnu infekciju - iako sama gljivična infekcija ne može da izazove bol, ona izaziva svrab. Grebanje intimnog područja može oštetiti kožu i uzrokovati otok, na kraju dovodi do bola i osetljivosti. U slučaju da ste skloni gljivičnim infekcijama ili ste na terapiji antibioticima, koristite prebiotske proizvode koji stimulišu rast dobrih bakterija i smanjite rizik od infekcije.
  • Iritacija - koristeći proizvode koji sadrže jake deterdžente, hemikalije, mirise ili boje mogu iritirati kožu i uzrokovati zapaljenje, što dovodi do otoka, bola i osetljivosti intimnog područja. Izbegavajte proizvode koji mogu da sadrže takve sastojke, ukljčujući i sapun, kupke za tuširanje, vagnalne sprejeve, losione za telo i kreme.
  • Korišćenje antibiotika ili steroidnih lekova. Ove grupe lekova mogu da povećaju šansu za dobijanje gljivične infekcije.
  • Trudnoća. U toku trudnoće, žena ima veću šansu da dobije gljivičnu infekciju ili vaginalni bol kao rezultat zapaljenja.
  • Neke SPB.
  • Suvoća vagine. Kada vagina ne dobija dovoljno prirodnog podmazivanja, penetracija u toku odnosa može izazvati trenje i oštećenje tkiva, što dovodi do upale i bola. To može dovesti do gubitka libida ili manjak uživanja tokom odnosa. Ukoliko imate suvoću vagine, pokušajte da koristite vaginalne ovlaživače ili lubrikante za ublažavanje simptoma. Hidratant se primenjuje svakodnevno i dugotrajno, dok se lubrikant koristi pre odnosa i efikasan je samo za kratko vreme.
  • Atrofija vagine. Do ovoga dolazi usled stanjivanja vaginalnog tkiva gubitka elastičnosti zbog pada nivoa estrogena koji se obično dešava u menopauzi. Zidovi vagine su tanki i suvi i mogu se lako oštetiti i doći do zapaljenja u toku penetracije, što dovodi do peckanja i bola.