Vaginalne tegobe – da li zaista treba da posetim doktora?

Kompletna lista vaginalnih tegoba je dugačka i ide od sekreta i neprijatnog mirisa do karličnog bola. Neki od ovih simptoma su znak za mali problem koji se može rešiti upotrebom medicinskih sredstava, dok drugi zahtevaju medicinsku pažnju i odgovarajuću terapiju. Pogledajte neke od najčešćih tipova vaginalnih tegoba i kriterijume koji Vam mogu pomoći da odlučite da li želite da zakažete pregled kod Vašeg doktora.

Promene sekreta

Sekret je normano čist, beo ili bledo žut, lepljiv ili elastičan, varira u količini i konzistenciji u zavisnosti od faktora kao što su menstrualni ciklus, trudnoća ili u toku seksa. Međutim, ako primetite neke nagle ili značajne promene sekreta kao što su boja, konzistencija (na primer gust sekret nalik siru je znak gljivične infekcije) ili količine (iako se količina sekreta povećava oko ovulacije ili kada ste seksualno uzbuđeni, veća količina sekreta nego obično je znak da može da se razvije infekcija), treba da se obratite doktoru.

Miris

Iako je istina da svaka vagina ima jedinstven miris, sve što miriše značajnije različito nego inače može biti razlog za zabrinutost. Neke vrste mirisa su karakteristične za pojedine infekcije - na primer, miris na ribu je karakterističan za bakterijsku vazinozu.

Svrab

Svrab se može razviti kao simptom infekcije kao što su bakterijska vaginoza ili sor, ali takođe može biti znak iritacije ili alergijske reakcije, na primer prouzrokovana kondomima ili vaginalnim sprejevima. U ovom slučaju, prirodan, umirujući proizvod može da pomogne u ublažavanju reakcije i oporavku kože.

Peckanje

Slično svrabu, peckanje može biti znak infekcije ili sporedni efekat iritacije. Ukoliko koristite proizvod kao što je losion ili vagialni sprej i posle toga osećate jako peckanje, uverite se da ste isprali ostatak i što je pre moguće ublažili iritaciju.

Bol

Bol prilikom mokrenja može ukazivati na urinarnu infekciju ili vaginalnu infekciju. Bol koji se javlja tokom seksualnog odnosa može takođe biti znak infekcije ili može da ukazuje na to da možda patite od endometrioze, ali je mnogo češći kao nuspojava kod suvoće vagine. Ovo se češće dešava tokom menopauze, kada je nivo estrogena nizak, zbog čega vaginalno tkivo postane tanko i izgubi svoju elastičnost i prirodno podmazivanje. Kada se vagina ne podmazuje dovoljno, penetracija može izazvati trenje i oštećenje tkiva. To može dovesti do bola ili čak infekcije. Ako patite od suvoće vagine, pokušajte olakšati simptome pomoću vaginalne kreme ili lubrikanta. Krema se nanosi svakodnevno i pruža vam dugoročni efekat, dajući Vam olakšanje od bola i trenja, dok se lubrikanti koriste pre odnosa i imaju kratkotrajan efekat.


Vaginalne tegobe mogu imati nekoliko uzroka, od kojih su neki ozbiljniji od drugih. Ako primetite bilo koji od simptoma koje smo gore naveli ili druge neobične simptoe, uvek možete da se obratite Vašem lekaru kako biste porazgovarali o odgovarajućem lečenju.


"Vaginalne tegobe mogu imati nekoliko uzroka, od kojih su neki ozbiljniji od drugih."