Vaginalna iritacija I natečene usmine

Vaginalne iritacije mogu biti neprijatne ali su često takođe I bolne, što utiče na vaš kvalitet života. Natečene usmine mogu uticati da se osećate nemirno, da ne možete sedeti opušteno, ili da ne možete nositi pantalone, zbog trenja. Ovakvo stanje je obično praćeno drugim simptomima, kao što je osećaj peckanja ili vaginalnog svraba.Otok može da se proširi na unutrašnje I spoljašnje usmine, ili lokalizovan na samo jedan deo vulve.

Šta izaziva otok usmina?

Može biti nekoliko uzroka, kao što su:

  • Iritacija ili alergijska reakcija, U ovom slučaju iritacija je najverovatnije izazvana nekim proizvodom kao što je sapun, kupka, losion, dezodorans itd. Ovi proizvodi često sadrže hemikalije koje iritiraju delikatnu kožu intimne regije, izazivajući otok I bol.Ovakva reakcija se može dogoditi čak I uz proizvode koje koristite godinama.
  • Da li otok nastaje posle seksa? Možda ste alergični na kondome od lateksa, na lubricant ili na semenu tečnost svog partnera.Otok se može javiti I usled nagnječenja tokom grubljeg seksualnog odnosa, posebno ukoliko se ne koristi lubrikant, a prirodna vlažnost nije dovoljna.
  • Gljivična infekcija. Natečene usmine su jedan od indikatora ovakvog stanja.Gljivična infekcija se obično može prepoznati po gustom vaginalnom sekretu, siraste konzistencije.
  • Bakterijska vaginoza. Drugi simptomi često uključuju redak, sivkasto beli sekred, jakog mirisa, nalik na ribu.
  • Trudnoća. Tokom trudnoće, pritisak na reproduktivne organe I njihove krvne sudove je povećan bebinom težinom.Cirkulacija je smanjena, uzrokujući otok I bol vulve.
  • Porođaj.Tokom porođaja žene mogu iskusiti oštećenje tkiva koje kasnije rezultira otokom I bolom.

"Postoji nekoliko uzroka oticanja usmina, kao što su iritacije, seksualni odnosi I infekcije."


Kako sprečiti otok usmina?

Izbegavajte upotrebu proizvoda koji sadrže jake deterdžente, hemikalije, parfeme ili boje. Ako osetite iritaciju nakon nanošenja odredjenog proizvoda, isperite taj deo temeljno što pre da biste uklonili ostatak hemije I umanjili posledice. Onda možete naneti, prirodni, umirujući proizvod da biste umanjili simptome I ubrzali oporavak. Izaberite intimnu kupku koja sadrži samo blage, poželjno prirodne sastojke. Izbegavajte one proizvode, kupke I maramice koje sadrže mirise, bazne sapune, deterdžente ili preservative.

Ukoliko osetite vaginalnu suvoću, koristite lubrikant tokom seksualnog odnosa ili koristite vaginalni ovlaživač svakoga dana radi dugotrajnijeg efekta. Tim putem ćete steći dugotrajno olakšanje od vaginalne suvoće. Ukoliko je već došlo do iritacije, izbegavajte seksualne odnose dok se problem ne povuče, I simptomi ne nestanu.

Ukoliko imate gljivičnu infekciju ili bakterijsku vaginozu, trebalo bi da posetite svog doktora da biste primili adekvatnu terapiju. Takođe možete koristiti I prebiotik ili sličan proizvod koji stimuliše rast dobrih bakterija I pomaže balansiranju vaše vaginalne flore.

Izbegavajte nošenje uske odeće, posebno dok je iritacija još uvek aktuelna. Neka vaš veš bude od prirodnih materijala (pamuk dozvoljava koži da diše, dok sintetička vlakna mogu samo da pogoršaju iritaciju). Pokušajte da spavate bez veša da biste dozvolili koži da diše I da se oporavi preko noći.

Ukoliko imate otok usmina, pokušajte da ohladite iziritirani deo (možete koristiti hladne obloge ili ispirati hladnom vodom). Hladnoća će smanjiti otok I pirvremeno smanjiti bol.

Oduprite se porivu da se češete.Češanje može oštetiti tkivo I izazvati simptome koji mogu biti još neprijatniji.

Ukoliko otok traje duže od nedelju dana, obavezno posetite doktora da biste otkrili uzrok iritacije.