Uzroci bolnog seksualnog odnosa

Bol tokom seksualnog odnosa može ići od blagog do teškog, ali gde god se jačina nalazi na skali, svakako može pretvoriti seks od zadovoljstva do nepoželjosti. Bol tokom odnosa se zove dispareunija u medicinskom terminu, a to može prouzrokovati problem u intimnom životu para, ali takođe može da utiče na život žene uopšte. Zato je važno da shvatite moguće uzroke bolnog seksualnog odnosa i šta možete da uradite da to sprečite.

U većini slučajeva, bol koji žena oseća tokom penetracije je zbog suvoće vagine. Ovo stanje može da se desi u toku hormonalnih promena, kao što su trudnoća, dojenje i menopauza. Suvoća takođe može biti uzrok bola ako par ne posvećuje dovoljno vremena za predigru, ostavljajući ženu koja nije dovoljno uzbuđena da stimuliše nedostatak prirodnog podmazivanja.

Razlozi vaginalne suvoće

Razlog za suvoću vagine tokom menopauze, trudnoće ili dojenja je pad nivoa estrogena. Estrogen je ženski polni hormon koji je zadužen za održavanje debljine, elastičnost i podmazivanje zidva vagine. Kada je nivo estrogena smanjen, tkivo vagine postaje tanje i manje elastično i podmazivanje se značajno smanjuje, izazivajući suvoću i oštećenje tkiva tokom penetracije, što rezltira pojavom bola i zapaljenja.

Ako je to slučaj, pokušajte da koristite kremu ili vaginalni lubrikant koji mogu da pruže olakšanje od isušivanja i omoguće bezbolan i pijatan seksualni život. Osnovna razlika između ove dve vrste proizvoda je da su hidratanti dizajnirani da se koriste svakodnevno, pružajući stalnu vlažnost koja će Vam pomoći da vežbate i uživate u bilo kakvoj fizičkoj aktivnosti bez osećaja trenja i nelagodnosti u intimnoj regiji, dok lubrikanti imaju za cilj da se koriste pre seksualnog odnosa, obezbeđujući efekat koji traje kratko vreme.

Ostale tegobe

Ako je bol koji osećate tokom seksa povezan sa svrabom, peckanjem ili otokom, praćen belim, grudvastim sekretom, možda imate gljivičnu infekciju. Bol takođe može da se javi ako imate bakterijsku vaginozu – u oba slučaja, izbegavajte seksualni odnos dok infekcija ne bude pod kontorlom, a oštećeno tkivo ne ozdravi. Obratite se svom lekaru za odgovarajuću terapiju i razmislite o korišćenju prebiotskih proizvoda koji stimulišu rast dobrih bakterija u Vašoj vagini.

Drugi slučajevi koji mogu dovesti do pojave bola tokom seksualnog odnosa uključuju:

  • Određene SPB
  • Epiziotomiju ili vlaženje nastalo u toku porođaja
  • Određena medicinska stanja kao što su endometrioza i zapaljenske bolesti karlice
  • Psihološki problemi kao što su stres, anksioznost, depresija, fizički izgled, strah ili pitanje odnosa
  • Seks brzo posle porođaja ili operacije u karličnom predelu

"U većini slučajeva, bol koji žena oseća tokom penetracije je zbog suvoće vagine. Ovo se može desiti tokom perioda hormonalnih promena kao što su trudnoća, porođaj ili menopauza."