Suvoća vagine: uzroci i lečenje

Većina žena će doživeti suvoću vagine u nekom trenutku svog života. Ovo može biti veoma neprijatno jer može izazvati neke druge tegobe kao što su svrab, peckanje i osetljivost.

Obično žena povezuje suvoću vagine sa menopazom. To nije u potpunosti tačno jer može da se desi u bilo kom starosnom dobu. Ipak, ona je čest simptom tokom menopauze. Međutim postoje mnogi drugi uzroci.

Uzroci suvoće vagine

Postoje mnogi uzroci suvoće vagine. Jedan od najčešćih je smanjenje nivoa estrogena. Estrogen je ženski hormon koji podržava zdravlje vagine održavanjem normalnog podmazivanja vaginalnih zidova, kao i elastičnosti i kiselosti. Kada se nivo estrogena smanjuje, vaginalni zidovi će postati manje elastični, više krhki i manje podmazani.

Smanjenje nivoa estrogena može imati nekoliko uzroka. Menopauza je jedan od njih, kao i trudnoća i dojenje. Zračenje, hemoterapija i hormonalna terapija mogu takođe uticati na Vaš nivo estrogena, što dovodi do suvoće vagine.

Prirodno podmazivanje vagine može biti promenjeno zbog uzimanja nekih lekova, na primer, za prehladu i alergiju, ali i neka medicinska stanja kao što su šećerna bolest i visok krvni pritisak.

Simptomi

Suvoća može biti praćena drugim vaginalnim tegobama kao što su:

  • svrab
  • peckanje
  • žarenje
  • osetljivost
  • bol tokom seksualnog odnosa

"Jedan od najčešće korišćenih tretmana je povećanje vlažnosti vagine bilo gelovima ili lubrikantima."


Šta se može uraditi u vezi suvoće vagine?

S obzirom da je mnogo različitih uzroka može biti teško pronaći pravu terapiju. Jedna od najčešće korišćenih terapija je povećanje vlažnosti vagine gelovima ili lubrikantima. Drugi način tretiranja suvoće vagine je povećanje nivoa estrogena.

U apoteci možete naći razne proizvode za intimnu negu - od redovnih lubrikanata do proizvoda koji vraćaju prirodnu vlažnost vagine. Uverite se da ste izabrali proizvod sa prirodnim sastojcima koji će ublažiti simptome i stimulisati prirodnu vlažnost.