Snažan mirs, poput ribe

Da li ste se ikada zapitali kako miriše Vaša vagina? Svaka žena je drugačija: imamo različite tenove kože, boju kose, jačinu noktiju i sve mirišemo drugačije.

Zdrav sekret obično ima slab miris i može biti gust ili redak, manje ili više obilan, u zavisnosti od mesečnog ciklusa i hormonalnog balansa. Obraćanjem pažnje na naš normalan sekret, možemo naučiti da predvidimo našu ovulaciju ili period menstruacije. Ne samo to, takođe možemo biti u stanju da prepoznamo simptome kao što su neobična promena boje, povećana količina sekreta i jak miris poput ribe i znaćemo kako da ih opišemo u razgovoru sa našim lekarom ili ginekologom.

Šta znači jak miris, poput ribe?

Zdrava vaginalna flora se uglavnom sastoji od dobrih bakterija (poznati kao laktobacili), ali takođe može da sadrži male količine loših mikroorganizama. Oni se drže pod kontrolom nekoliko činilaca u vagini: nizak pH, antimikrobne supstance proizvedene od strane vagine ili laktobacila. Laktobacili obično drže ove uslove konstantnim, ali ponekad spoljni agensi (antibiotska terapija, alkalna sperma, loša vaginalna higijena) ili unutrašnjih faktora (hormonalne promene) mogu da poremete tu ravnotežu i izazovu prekomeran rast loših bakterija, što rezultira vaginalnom infekcijom ili nelagodnošću. Jedan takav uslov je bakterijska vaginoza koja se odlikuje belim ili sivim ređim sekretom, snažnog mirisa poput ribe, iritacijom i bolom u intimnoj regiji i povremenim svrabom i crvenilom. Kao posledica bakterisjke neravnoteže i smanjenja količine laktobacila, pH vaginalne sredine postaje manje kisela.

Šta treba da uradite ako primetite ove simptome?

Bakterijska vaginoza može biti blago stanje, često samostalno, koje može da prođe nakon nekog vremena, ali u nekim slučajevima (trudnoća, imunodeficijencija i dr) može imati više ozbiljne posledice. Lekar će proceniti Vaš slučaj i propisaće Vam pravu terapiju, koja može da uključuje antibiotike. Alternativa antibioticima je korišćenje prirodnih proizvoda koji ponovo uspostavljaju pH vagine, imaju malo ili nimalo neželjenih efekata i vraćaju ravnotežu flore u vaginalnoj sredini.


"Bakterijska vaginoza se odlikuje belim ili sivim retkim sekretom, jakim mirisom poput ribe, iritacijom i bolom u intimnoj zoni, i povremenim svrabom i crvenilom."