Prevencija vaginalnih tegoba

Vaginalne tegobe mogu biti veoma neprijatne, utičući na Vaš seksualni život i kvalitet života uopšte. Za većinu vaginalnih tegoba tačan uzrok se teško može odrediti. Neke žene su sklonije razvoju tegoba od drugih. Ispod se nalaze neke smernice o tome kako možete sprečiti vainalne tegobe, međutim, one nisu garancija.

Higijena

Vaginalna higijena može da doprinese sprečavanju vaginalnih tegoba. Posebno, loše higijenske navike mogu izazvati više štete nego da nema higijene uopšte - to je zbog agresivnog dejstva običnog sapuna i deterdženata. Umesto korišćenja sapuna koji mogu oštetiti zaštitni sloj i prouzrokuju iritaciju, bolje da izaberete prirodan proizvod koji sadrži blage sastojke koji neće promeniti pH vrednost intimnog područja i neće ukloniti zaštitni površinski sloj kože. Trebalo bi da koristite intimne proizvode samo jednom dnevno - ako osećate potrebu da se istuširate češće nego inače, na primer, posle treninga ili po vrelom danu, koristite običnu vodu. Međutim, imajte na umu da je dovoljno pranje intimne regije samo sa mlakom vodom. Kada se sušite, tapkajte regiju nežno mekim, čistim peškirom. Ako putujete ili osećate potrebu da se osvežite nekoliko puta dnevno u toku menstrualnog krvarenja, možete da koristite intimne maramice.

Posle korišćenja toaleta, uvek se brišite od napred ka pozadi - ukoliko to uradite u suprotnom smeru može doči do prenosa bakterija iz analne regije u vaginu, rezultirajući infekcijom.

Seksualno ponašanje

Korišćenje kontrole rađanja će samo da Vas zaštiti od trudnoće - to je razlog zašto je toliko važno da koristite kondom tokom celog odnosa. Imajte na umu da postoji veći rizik od bakterijske vaginoze kod žena koje često menjaju partnere.

Ostavite dovoljno vremena za predigru. Ovo nije samo da biste postigli raspoloženje, nego da bi se i Vaša vagina dovoljno podmazivala kako bi se izbeglo trenje tokom penetracije. Ako imate suvoću vagine, koristite vaginalnu kremu ili lubrikant kako bi ste uživali u bezbolnom odnosu i sprečite oštećenje tkiva.

Ulošci i tamponi

Higijenski ulošci i tamponi bi trebalo da se menjaju svakih 3 do 4 sata da bi se izbegla iritacija uzrokovana dužim kontaktom menstrualne krvi sa kožom i unutrašnjošću vagine. Isto važi i za gaćice sa oblogama - iako izgleda kao savršeno rešenje da Vam održava svežinu ceo dan, imajte na umu da oni spečavaju koži da diše, povećavajući šansu za iritaciju i infekciju. Ukoliko ih koristite svakodnevno, morate ih menjati svakih nekoliko sati.


"Posebno loše higijenske navike mogu izazvati više štete nego da nema higijene uopšte - to je zbog agresivnog dejstva običnog sapuna i deterdženata."


Odeća

Izbegavajte nošenje uske odeće kao što su tesne farmerke, helanke ili šortsevi duži vremenski period. Tkanine koje se čvrsto upiju uz telo, naročito ako one nisu napravljene od prirodnih materijala, prouzrokuju trenje, toplotu i smanjen protok vazduha u intimnoj regiji - što sve doprinosi stvaranju savršenog okruženja za rast mikroba.

Isto pravilo važi i za izbor donjeg veša. Odlučite se za prirodne materijale kao što je pamuk, umesto sintetika.

Uklanjanje dlaka

Bez obzira da li ste izabrali brijanje, depilaciju voskom, korišćenje kreme za depilaciju ili nešto drugo, osetljiva koža intimne regije je u opasnosti od iritacije. Da biste izbegli nelagodnost, hidrirajte kožu pre tretmana i primenite prirodne umirujuće proizvode nakon toga.

Ostali saveti

Izbegavajte javne površine za kupanje, kao što su javni bazeni, banje, đakuzi i dr. Takođe, izbegavajte korišćenje bilo kakvih proizvoda (losioni, gelovi za tuširanje, vaginalni sprejevi i dr.) koji sadrže snažne deterdžente, hemikalije, mirise, boje ili konzervanse koji deluju kao iritansi ili alergeni.

Kao prevenciju ili pri pojavi vaginalnih simptoma koristite proizvode koji sadrže prebiotike. Prebiotici podstiču rast dobrih bakterija, pomažući održavanje uravnotežene vaginalne flore.