Osetljivost vagine

Svaka vrsta osetljivosti i nelagodnosti u vaginalnom području može izazvati kod nas neprijatnost i nervozu, osećajući da nešto nije u redu tamo dole. Osetljivost vagine se manifestuje kao bol ili osetljivost na dodir u intimnoj regiji, naročito tokom odnosa. Ovi simptomi takođe mogu biti praćeni sa nekoliko drugih tegoba uključujući promene u sekretu, vaginalni svrab, peckanje, otok, crvenilo i td. Najčešći uzroci osetljivosti bola su iritacija, infekcija ili suvoća vagine. Lečenje se razlikuje u zavisnosti od uzroka.

Neravnoteža vaginalne flore


Vagina je prekrivena milionima dobrih mikroba, koji čine vaginalnu floru. Kada je ova delikatna ravnoteža poremećena i dobre bakterije u smanjenom broju, gljivica ili štetne bakterije počinju nekontrolisano da rastu izazivajući svrab i iritaciju. Ako ne možete izdržati a da se ne počešete lako možete da oštetite kožu i dovedete do dalje iritacije, otoka i bola. Ako često patite od gljivične infekcije, pokušajte da koristite vaginalni proizvod koji sadrži prebiotike. Prebiotski vaginalni gelovi stimulišu rast dobrih bakterija i pomažu rebalans vaginalne flore.

Suvoća vagine


Penetracija bez dovoljno podmazivanja može oštetiti zidove vagine i druga tkiva u intimnoj regiji, uzrokujući upalu i bol. Suvoća može biti uzrokovana hormonalnim promenama tokom menopauze, trudnoćom, dojenjem i korišćenjem kontracepcije. Ostavite dovoljno vremena za predigru, tako da se stimuliše prirodno podmazivanje. Ako patite od suvoće vagine, pokušajte da koristite kremu ili vaginalni lubrikant. Krema će Vam pružiti odsustvo suvoćeza nekoliko dana i moće da se koristi svakodnevno, dok lubrikanti imaju za cilj da se koriste pre seksualnog odnosa i da daju olakšanje za kratko vreme.

Menopauza


Kada padne nivo estrogena, vaginalno tkivo gubi elastičnost i debljinu i prirodno podmazivanje. Kao rezultat se javljaju tanki zidovi koji stvaraju osećaj grebanja šmirgle za vreme penetracije i mogu se lako oštetiti. Ovo stanje se zove vaginalna atrofija i obično rezultira gubitnom libida, jer je seks neprijatan i bolan. Što se tiče suvoće vagine, rešenje su vaginalna maziva i lubrikanti.

Iritacija


Proizvodi koji sadrže jake hemikalije, jake deterdžente, običan sapun, mirise, boje i konzervanse, mogu iritirati intimnu regiju, izazivajući otok, osetljivost, peckanje i bol. Izbegavajte ove vrste proizvoda i izaberite proizvode koji su specijalno dizajnirani da se koriste za intimnu regiju. Ovo uključuje intimna pranja bazirana na prirodnim sastojcima koji sadrže blage deterdžente i ne remete vaginalnu pH vrednost.

Neke SPB takođe mogu da izazovu osetljivost i bol u region karlice. U slučaju da sumnjate da imate SPB, preporučuje se da posetite Vašeg ginekologa.

Ukoliko imate bol i osetljivost, probajte da primenite hladan oblog da izazovete brzo olakšanje i smanjite iritaciju. Imajte na umu da bi se otarasili bola i osetljivosti, glavni uzrok nelagodnosti treba da se reši. Ako osetljivost potraje, posetite lekara, tako da možete da dobijete odgovarajući trerman.