Osećaj peckanja u vagini

Svaka žena iskusi vaginalne tegobe u nekom periodu svog života. Najčešći simptomi uključuju sekret, miris, svrab I vaginalno peckanje. Ovi simptomi mogu ozbiljno uticati na kvalitet života. Vaš ljubavni život može biti specijalno pogođen, jer seks može postati veoma neprijatan I čak bolan.

Peckanje u intimnoj regiji je obično znak iritacije ili infekcije. Može biti uzrokovano:

  • Bakterijskim vaginosisom
  • Gljivičnom infekcijom
  • Jakim deterdžentima, losionima, vaginalnim sprejevima, kupkama, itd. Ovakvi proizvodi često sadrže iritante I alergene koji mogu uzrokovati peckanje ubrzo nakon nanošenja.
  • Menopauzom. Manjak estrogena izaziva istanjivanje I smanjenje vaginalnog tkiva, I gubitak lubrikacije potrebne za bezbolan seksualni odnos. Ovo može izazvati trenje I upalu zbog toga što tkivo nije elastično I debelo kao što bi slučaj bio uz viši nivo estrogena.
  • I manjak higijene I preterano trljanje usled čestog pranja može oštetiti zaštitni sloj kože I otvoriti vrata mikrobima, iritantima I alergenima.Korišćenje običnih sapuna ili jakih deterdženata može skinuti površni sloj kože, uzrokujući upalu I iritaciju.
  • Promene pH vrednosti u vagini. Ovo može biti uzrokovano mnogim faktorima, uključujući bolest, lekove, grube sapune I deterdžente
  • Antibiotici I antimikotici
  • Dijabetes
  • Sintetički veš I uska odeća
  • Iritacija izazvana kondomima, spermicidima, lubrikantima

"Peckanje u intimnoj regiji je obično znak iritacije ili infekcije."


Šta raditi ukoliko iskusite vaginalno peckanje

Ukoliko mislite da je peckanje vezano za proizvod koji ste koristili skoro, isperite taj deo temeljno, što pre možete da otklonite ostatke hemikalija I minimizirate njihov efekat. Nakon toga, koristite prirodni, smirujući proizvod ili vaginalni gel sa prebioticima da pomognu dobrim bakterijama da se oporave I pruže momentalno olakšanje. Da biste predupredili ovakve pojave, birajte prirodne proizvode, koji ne sadrže iritantne hemikalije, mirise ili boje.

Ukoliko se drugi simptomi prezentuju, kao što je sekret, neprijatan miris, svrab ili bol, moguće je da je u pitanju infekcija. Proverite sa vašim doktorom da li je to slučaj. Postoje dobri, veoma efikasni, tretmani koji ne uključuju antibiotike I antimikotike, a koji su dostupni za lečenje bakterijske vaginoze, kandide I drugih mikropskih disbalansa.

Ukoliko osećate vaginalno peckanje usled suvoće, pitajte svog ginekologa za pogodno rešenje. Vaše opcije uključuju estrogenske kreme, vaginalne ovlaživače I lubrikante. Glavna razlika između ovlaživača I lubrikanta je što prva grupa proizvoda namenjena pružanju dugoročnog olakšanja. Ovo je idealno ako vaginalna suvoća uzrokuje nelagodnosti kad vežbate ili hodate. Lubrikanti se koriste pre seksualnog odnosa I pružiće vam kratkoročno olakšanje, što može učiniti seks prijatnijim I bezbolnim.

Kada dodje do iritacije I upale, dozvolite svojoj vagini neko vreme da zaceli, I izbegavajte seksualne odnose dok se simptomi u potpunosti ne povuku.Oduprite se nagonu da se češete, jer će ovo samo pogoršati stvari, uzrokujući otok I bol.