Crvenilo vagine

Ako ste se ikada zapitali kako izgledate dole, možete uzeti malo, džepno ogledalo i pogledati sebe iz drugog ugla. Međutim, većina nas će to uraditi samo ako imamo razloga da verujemo da nešto nije u redu. Ako imate vaginalni svrab, iritaciju ili bol, onda ste sigurno primetili da Vaša vulva izgleda crveno i da je ponekad otečena. Ovo je poznato kao crvenilo vagine. U medicinskom smislu, crvenilo vagine se naziva vulvovaginitis, upala tkiva vulve i vagine. Pored cvrenila, vulvovaginitisi mogu imati jedan ili nekoliko simptoma kao što su neobičan sekret, neprijatan miris, svrab, iritacija, osećaj pečenja tokom ili nakon seksualnog odnosa ili prilikom mokrenja.

Šta izaziva crvenilo vagine

Zapaljenje tkiva koje se manifestuje kao crvenilo može biti prouzrokovano različitim faktorima, od kojih je najčešća infekcija, poput vaginalne gljivične infekcije ili bakterijke vaginoze. Ovo se ne smatra prenetim između partnera, tako da nema potrebe da se uzdržavate od seksa, ali seksualna aktivnost može biti neprijatna kada se pojavi crvenilo vagine. Ako je uzrok infekcije SPB, obično oba partnera treba da se leče.

Međutim, uzrok vaginalnog crvenila nije uvek infekcija. Osetljivo tkivo vulve i vagine može lako pokazati alergijsku reakciju ili iritaciju na materije koje se nalaze u okruženju, kao parfeme, sapune i konzervanse. U stvari, proizvodi kao što su ulošci i toalet papir, jaki deterdženti i šamponi, omekšivači i dr, često sadrže sastojke koji mogu da izazovu alergiju ili dovode do iritacije. Još jedan čest razlog za crvenilo je fizička iritacija, obično zbog sportskog, toplog ili sintetičkog donjeg veša.

Kako lečiti crvenilo vagine

Prvi korak u lečenju vulvovaginitisa je otklanjanje uzroka zapaljenja. Obratite se svom lekaru i proverite koji je uzrok problema. Ukoliko je upala prouzrokovana infekcijom, antibiotici ili antimikotici se često prepisuju u terapiji. Korišćenje vaginalnih prebiotika tokom ili nakon antibiotske terapije može da pomogne obnovi ravnoteže vaginalne flore i smanji šanse za ponovnu infekciju. Međutim, ukoliko dođe do crvenila zbog alergijske reakcije ili fizičkog nadraženja, nije uvek lako identifikovati i ukloniti uzrok. U tom slučaju verovatno je najbolje izbeći sve moguće uzroke, a zatim ih polako vraćati jednog po jednog. Iako je najbolje da se otkloni uzrok problema, brzo oslobađanje od simptoma je često korisno. Potražite proizvode sa otklanjanje svraba, spejeve ili gelove sa efektima hlađenja koji se mogu kupiti u apoteci. Uverite se da su ovi proizvodi dizajnirani za intimno područje i da ne sadrže nikakve alergene ili iritanse.


"Zapaljenje tkiva koje se manifestuje kao crvenilo može biti prouzrokovano različitim faktorima, od kojih je najčešća infekcija, poput vaginalne gljivične infekcije ili bakterijske vaginoze."