Vaginalni pH – da li je tvoja vagina kisela ili bazna?

Možda ste čuli da je vaginalna pH vrednost važan deo intimnog zdravlja. Ali šta je pH i zašto je toliko važan za naše reproduktivno zdravlje? Nastavite sa čitanjem kako biste saznali šta je normalna vaginlna pH vrednost i da li Vaša vagna treba da bude kisela ili bazna.

Šta je pH vrednost?

pH je skala koja ukazuje na kiselost ili baznost. Raspon ide od 0 do 14 pri čemu je 0 najviše kisela a 14 najviše bazna. Voda je pH 7, koja se generalno naziva pH neutralnom. Zdrava vaginalna pH vrednost je negde između 3,8 i 4,5, duoko u kiseloj oblasti. Uzrok za to su dobre bakterije koje žive u vagini i proizvode mlečnu kiselinu koja smanjuje pH vrednost.

Značaj vaginalne pH

Kisela sredina vagine je prirodna barijera za infekciju i iritaciju, jer potiskuje rast loših bakterija koje više vole manje kiselu sredinu. To znači da sve dok su naše dobre bakterije visoko i vaginalni pH kiseo, loše bakterije imaju veoma malo šanse za prekomeran rast, tako da su šanse za infekciju na niskom nivou.

Čim vaginalna pH vrednost poraste iznad vrednosti od 4,5, loše bakterije koriste priliku da se razvijaju i rastu, na kraju izazivajući infekciju. Ovo može dovesti do simptoma kao što su sekret, neprijatan miris, svrab i ostale vaginalne tegobe. Promene pH često su povezane sa bakterijskom vaginozom.

Šta izaziva promene u pH?

pH vrednost može da se promeni zbog brojnih faktora - evo nekoliko stvari koje možete da učinite da zaštitite svoje vaginalno zdravlje i zadržite pH nivo u kiseloj sredini:

  • Antibiotici. Ovi lekovi ubijaju ne samo loše bakterije, nego i dobre koje su odgovorne za održavanje kisele i zdrave vagine. U toku ili posle primene antbiotika, koristite proizvod koji stimuliše Vaše dobre bakterije.
  • Odnos. Alkalna pH vrednost sperme može da poremeti kiselu sredinu vagine i stimuliše BV uzrokujuće bakterije. Možete primetiti jak miris posle nezaštićenog seksualnog odnosa. Ako Vam se to dogodi, razmislite o korišćenju kondoma da biste sprečili tegobe.
  • Dojenje i menopauza. Smanjenje nivoa estrogena (na primer, zbog dojenja ili menopauze) može da smanji broj laktobacila i da na kraju dovede do povećanja vaginalnog pH (dakle, smanjuje kiselost). Ako dojite ili ste u menopauzi, probajte probiotski proizvod koji može stimulistai dobre bakterije na rast i održavati pH vrednost u zdravom rasponu.

"Čim vaginalna pH vrednost poraste iznad vrednosti od 4,5, loše bakterije koriste priliku da se razvijaju i rastu, na kraju izazivajući infekciju."