Poseta giinekologu

Posete ginekologu su deo života žene. U reproduktivnom period, žena bi trebalo da vidi svog lekara onoliko često koliko je to potrebno. Trudnice, s druge strane, treba da imaju redovne lekarske preglede. Ako se ne osećate veoma prijatno za ginekološki pregled ili se pripremate za prvu posetu, pogledajte listu stvari koje možete da očekujete prilikom posete ginekologu.

Medicinksa istorija

Prvo, lekar ili medicinksa sestra će Vam postaviti niz pitanja kako bi se utvrdila Vaša medicinska istorija što je tačnije moguće. Ovo će obuhvatiti pitanja o Vašem opštem zdravlju, svim hroničnim i genetskim bolestima, kao i načinu života i navikama kao što su pušenje ili piće. Oni će verovatno pitati o Vašem menstrualnom ciklusu, kada ste imali svojuprvu menstruaciju, dali su Vaši ciklusi redovni i da li imate grčeve tokom krvarenja. Pitanja će obuhvatiti i to da li ste ikada imali SPB, sve prethodne terapije i da li ste koristili kontraceptivna sredstva. Ne stidite se - sve informacije koje delite sa Vašim lekarom su poverljive i pomažu da se stvori preciznija slika o Vašem reproduktivnom zdravlju. Ako imate bilo kakvih pitanja, sada je pravo vreme da ih postavite.

Ginekološki pregled

Rećiće Vam da skinete donji veš, sednete na krevet i stavite noge na odgovarajuće naslone, tako da su raširene, dozvoljavajući lekaru da uradi pregled Vaše intimne regije. Duboko udahnite i napraite sebi da Vam bude što prijatnije - najvažnija stvar je da se opustite. Na taj način će pregled biti manje neprijatan i bezbolan.

Sam pregled se sastoji od spoljašnje vizuelne inspekcije i stavljanja spekuluma (metalni alat koji otvara vaginu i održava je otvorenom tokom pregleda). Lekar će ručno pregledati vaginu, matericu i jajnike, nakon čega će se napraviti vaginalni ili cervikalni razmaz. Razmaz može da pruži detaljniji uvid u vaginalnu floru i moguće infekcije.

Papanikolau test

Pregled može uključivati Papanikolau test (poznat kao Pap ili razmazan test), koji može otkriti potencijalne prekancerozne i kancerozne promene u grliću materice. Lekar će uzeti razmaz iz Vašeg grlića materice, koji će kasnije analizirati pod mikroskopom kako bi tražio bilo kakve abnormalnosti.

Testiranje SPB

Sve seksualno aktivne žene treba redovno da se testiraju na SPB - neki od ovih testova se obavljaju preko vaginalnog brisa, dok drugi zahtevaju testiranje krvi.

Na kraju, Vaš lekar bi trebao da Vam objasni rezultate nekih testova koje ste radili, propiše odgovarajuću terapiju i objasni tok terapije i koje promene životnog stila treba da učinite (privremeno ili trajno). Ako imate bilo kakvih pitanja ili briga, ne ustručavajte se da pitate. Vaš lekar treba da bude ljubazan, strpljiv i otvoren za pitanja.


"Udahnite duboko i smestite se što je udobnije moguće - najvažnija stvar je da se opustite. Na taj način će pregled biti manje neprijatan i bezbolan."