Da li vežbanje može da prouzrokuje vaginalni bol?

Svi znamo da je vežbanje važno za naše celokupno zdravlje, pa nije li malo ironično da ono može izazvati vaginalnu neugodnost? Vežbanje može stvoriti uslove koji dovode do vaginalne iritacije i dozvoljavaju patogenima da se razmnožavaju. Ako ste iskusili vaginalni bol tokom ili nakon vežbanja, nemojte brinuti. Nekoliko malih promena može napraviti veliku razliku. Ne dozvolite da vaginalni bol ili iritacija vas spreče da vežbate.

Koji su najčešći uzroci vaginalnog bola povezanog sa vežbanjem?

Mnogi od nas su upoznati sa neugodnostima trenja, pritiska i vlage koju naš trening može izazvati, ali često previdimo činjenicu da to može uticati na naše vaginalno zdravlje. Generalizovani bol u regionu vulve, crvenilo, otok i svrab su uobičajene vaginalne iritacije povezane sa vežbanjem.

Ove vrste neugodnosti mogle bi se lako uzrokovati nošenjem uske, neodgovarajuće ili sintetičke odeće za vežbanje koja će zadržavati znoj i vlagu i izazvati pritisak i vaginalne bolove povezane sa trenjem. Ako vežbate aerobik, trčite, džogirate, vozite biciklu vaša odeća možete vršiti pritisak i trljanje o vašu vulvu. Ovo uzrokuje trenje koji može oštetiti i nadražiti nežnu kožu u intimnom području.

Možete primetiti povećanje vaginalnog pražnjenja tokom ili nakon vježbanja. Ovo je normalno, pogotovo ako koristite bicikle za vežbanje ili se puno znojite. Mnoge žene se dosta znoje u predelu genitalija dok vežbaju. Ako vaša odeća ne propušta ili ne diše, onda se znoj pretvara u vlagu. Ovo može dovesti do pogoršanja iritacije, stvarajući savršene uslove za vaginalnu mikrobnu infekciju.

Vaginalne gljivične infekcije vole tople, vlažne uslove. Ako imate svrab i gust, beli "sitno sirast” iscedak, verovatno imate infekciju gljivicama. Druge mikrobne infekcije, kao što je BV (bakterijska vaginoza) dolaze sa ređim sivkastim sekretom i mirisom na ribu. Preduzmite nešto ako prepoznajete ove simptome - oni se lako mogu tretirati efikasnim proizvodima za samopomoć.

Sa nekoliko jednostavnih promena i pažnje na higijenu pre i posle treninga, možete izbeći većinu, ako ne i sve ove uobičajene, vaginalne zdravstvene probleme povezane sa vežbanjem.

Učinite ove jednostavne promene da biste izbegli vaginalne bolove povezane sa vežbanjem

Nosite pravu odeću za trening: Pregledajte svu garderobu za vežbanje. Sintetičke, tesne helanke ili pantalone za treniranje mogu biti vaš izbor, ali mnoge od ovih stvari nisu napravljene od materijala koji “diše” i mogu izazvati trenje tokom vežbanja. Izbegavajte nositi tange i izaberite pamučni donji veš. Odgovarajuća odeća za vežbanje, napravljena od prirodnih materijala koja omogućava vlagi da izađe i isparava, su bolji izbor. Ako insistirate na tesnoj odeći - izaberite mešavinu pamuka ili drugu dišuću, prirodnu tkaninu.

Budite čisti! Ako je moguće, tuširajte se odmah nakon treninga. Ako to nije moguće u teretani, nežno operite vaginalnu zonu ili u najmanju ruku zamenite odeću, gaćice i pantalone koje su pune znoja pre odlaska iz tertane ili gde god vežbali. Praktikujte dobru vaginalnu higijenu stalno.

Naneti zaštitnu kremu ili balzam: ovo može pomoći da se izbegnu opekotine od trenja u intimnom području. Talk puder se više ne preporučuje. Tanak sloj hidratantne kreme, kao što je Vazelin, je bolji izbor. Primeniti pre vežbanja. Nakon vežbanja - naročito ako koristite biciklu za vežbanje - primenite Multi-Gyn komprese kako biste pružili trenutni, olakšavajući osećaj spoljašnjem intimnom području.

Probajte nešto drugačije: Biciklizam vrši pritisak na vašu vulvu - pa zašto ga malo ne zamenite i pokušajte neke druge aktivnosti da vidite da li se vaše stanje poboljšava.

Nemojte ignorisati svoje simptome: Malo vaginalnog svraba ili iritacije nakon napornog treninga nije neuobičajeno. Ako se oduži, nemojte čekati da to prođe samo. Možda imate mikrobnu infekciju.