Anatomija vagine

Vagina je elastičan, mišićast organ koji povezuje matericu I spoljne reproduktivne organe. Važno je zapamtiti da je izgled intimne regije individualan – ženske genitalije se razlikuju po obliku, veličini, boji, teksturi, I uopšte, po izgledu.Naučite više o anatomiji vagine da biste bolje razumeli kako ovaj fascinantni deo ženskog tela funkcioniše.

Spoljna intimna regija

Vagina je povezana sa vulvom, koja uključuje spoljne usmine, labiju, unutrašnje usmine, klitoris I spoljne otvore uretre I vagine.Ljudi ponekad pomešaju vulvu I vaginu – najlakši način da zapamtite je da je vulva ono što se vidi kada se intimna regija posmatra uz pomoć ogledala. Vagina se nalazi unutar tela, I jedini način da se potpuno pregleda je pomoću spekuluma, što je upravo ono što ginekolozi rade tokom Papa brisa.


Vaginalni otvor je sakriven uz pomoc dva seta usmina, velike I male. To su spoljne usmine vulve, koje štite vaginu od infekcija, dok takodje pružaju stimulaciju tokom seksualnog odnosa.One su veoma osetljive. Sakriven iza usmina je klitoris.Ovo mekano tvivo, veličine graška je verovatno najosetljiviji deo ženskog tela. Stimulacija klitorisa izazivauzbudjenje I može dovesti do orgazma, čineći klitoris veoma važnim organom za seksualno uživanje. Kad je nadražen, klitoris, kao I usmine, može se uvećatii usled pojačane cirkulacije krvi u genitalnoj regiji. Ovo je sasvim normalno.

Otvor uretre je direktno ispod klitorisa. Urin koji izlazi iz bešike putuje kroz uretru I izlazi kroz ovaj otvor. Sama uretra je zatvorena okruglim mišićem, koji nam omogućava da zadržimo urin dok ne stignemo do toaleta.Ponekad, ovaj mišić može oslabiti, izazivajući urinarnu inkontinenciju."Bitno je zapamtiti da jje izgled naše intimne regije veoma individualan – genitalije mogu da se razlikuju po obliku, veličini, boji, teksturi I u sveukupnom izgledu, od osobe do osobe."


Vagina

Vaginalni otvor je ispod uretre. Ovde menstrualna krv izlazi iz tela, I gde se ubacuju tamponi, vaginalete I lubrikanti. Tokom seksa, tu penis penetrira vaginu. Unutrašnjost vagine je pokrivena mekim tkivom koje varira u teksturi I vlagi u zavisnosti od specifičnih faktora, kao što suseksualno uzbudjenje, trudnoća, bolest, dojenje, menstruacija I menopauza. Ovo meko tkivo sadrži mnoge žlezde koje luče vaginalnu tečnost, koja je neophodna za lubrikaciju I zaštitu od infekcija. Vagina je veoma elastična I rasteže se dovoljno da postane porodjajni kanal, kroz koji se beba radja iz materice, takodje poznata I kao materica.Blizu vaginalnog otvora, nalazi se tanka membrana po imenu Himen. Ova membrana može biti probijena tokom prvog seksualnog odnosa, ponekad izazivajuci blago krvarenje. Takodje može biti probijena tokom fizičke vežbe, sporta I unutrašnjeg pregleda

Vaginu I ostale reproduktivne organe, na mestu drže mišići karličnog poda. Ovi mišići sprečavaju prolaps I inkontinenciju I mogu biti ojačani vežbama za jačanje karličnog poda, poznatim kao Kegelove vežbe.

Drugi kraj vagine je povezan sa grlićem materice ili vratom materice. Grlić materice ima veoma mali otvor koji sprečava da bilo šta udje u matericu, što ne bi trebalo.Grlić materice se izuzetno proširi tokom porodjaja da bi dozvolio da beba prodje iz materice kroz vaginu u spoljašnji svet.