Vaginalna higijena da ili ne

Pravilna vaginalna higijena može dovesti do drugačijeg pogled na naše reproduktivno zdravlje. To može smanjiti rizik od nastanka infekcija, može ubrzati oporavak i sprečiti pojavu neprijatnih simptoma kao što su iritacija i sekret. Pogledajte neke od najvažnijih da i ne za vaginalnu higijenu.

DA: Perite Vašu intimnu regiju jednom dnevno.

To znači da jednostavno treba da koristite mlaku vodu ili blago, prirodno intimno sredstvo za pranje jednom dnevno.

NE: Upotreba sapuna

Sapun je veoma alkalan i veoma agresivan za blagu, osetljivu kožu intimne regije. Uvek birajte prirodne proizvode za intimno pranje koje ne sadrži sapun, mirise i boje.

DA: Koristite intimne maramice ako tuš nije tu.

Naročito kada je period, tokom toplijih meseci ili kada putujete.

NE: Nosite sintetički, uzan veš.

Sintetičke tkanine ne dozvoljavaju koži da diše, dovode do povećanja temperature i vlažnosti u intimnoj zoni. Uske haljine stvaraju trenje, koje može prouzrokovati znojenje kože. Kombinujte ovo sa povećanjem toplote i vlage i dobićete savršen recept za moguću vaginalnu infekciju. Odaberite prirodne materijale i izbegavajte usku odeću za duži vremenski period.

DA: Brišite se od napred ka pozadi.

Veoma je lako preneti bakterije od anusa do vagine kada se brišete od nazad ka napred, pobrinite se da nikad ne prekršite ovo važno pravilo. Koristite toalet papir bez mirisa i boje kako bi se izbegla iritacija.

NE: Kristite miris ili dezodorans da učinite da Vaš intimni deo miriše bolje.

Svaka vagina ima jedinstveni miris i ako nema problema, ne sme da miriše loše. Jak neprijatan miris može biti znak infekcije.

DA: Koristite umirujuće proizvode nakon uklanjanja stidnih dlaka.

Bilo da izaberete da se obrijete, izdepilirate voskom, koristite kreme za depilaciju ili nešto drugo, uvek hidrirajte Vašu kožu pre procedure i primenite prirodne umirujuće proizvode na tom području u cilju sprečavanja iritacije kože.

NE: Provodite ceo dan noseći isti.

Nisu namenjene da se koriste duži vremenski period. Slično je sa sintetičkim donjim rubljem, sprečava kožu da diše i može iritirati Vašu kožu i povećati rizik od infekcije. Isto važi i za higijenske uloške i tampone, naročito zbog toga što je menstrualna krv u bliskom kontaktu sa kožom. Uvek promenite obloge gaćica, uloške i tampone svaka 3 do 4 sata,neposredno pre odlaska u krevet i čim ustanete.

DA: Tapkanje umesto trljanje.

Nakon tuširanja, koristite mek, čist peškir i tapkajte Vašu intimnu regiju nežno da biste je u potpunosti osušili.

NE: Korisititi bilo kakve proizvode koji sadrže iritanse ili alergene.

Ovo važi za losione, sprejeve, kupke za tuširanje, i dr. Sastojci koje treba da izbegavate proizvode koji ih sadrže, uključujući deterdžente, mirise, boje, jake hemikalije i konzervanse.