Vaginalni sekret kao znak gljivične infekcije

Vaginalni sekret je tečnost koju luče žlezde koje se nalaze u vagini i vulvi. Sekret štiti vaginu od infekcije, čisti je i podmazuje tokom seksa.

Ponekad, kad nešto nije u redu u intimnoj regiji, izmenjeni sekret će biti jedan od prvih simptoma. Ovo je slučaj u bakterijskoj vaginozi, gljivičnoj infekciji ili drugim urogenitalnim problemima.

Pored vaginalnog sekreta, drugi znaci gljivične infekcije uključuju svrab, peckanje, crvenilo, iritaciju, otok i bol prilikom mokrenja ili u toku seksualnog odnosa. Gljivčne infekcije najčešće izaziva Candida albicans, vrsta gljivice koja inače normalno živi u različitim oblastima našeg tela - u vagini, digestivnom traktu i u ustima. U normalnim uslovima, gljivice žive u ravnoteži sa drugim mikrobima i mogu biti deo naše zdrave vaginalne flore. Međutim, ako postoji neravnoteža u telu, gljivica može da počne nekontrolisano da raste, izaziva infekciju i prateće tegobe.

Većina žena doživi barem jednu infekciju tokom svog života. Takođe, mnoge žene pate od ponovljenih nfekcija, naročito pre ili neposredno posle menstruacije, tokom trudnoće ili tokom korišćenja antibebi pilula. Drugi faktori koji mogu izazvati disbalans vaginalne flore i doprineti prekomernom rastu kandide su antibiotici, gojaznost, šećerna bolest, nošenje tesnog sintetičkog veša, korišćenje lekova na bazi steroida, i dr.

Promene u sekretu koje ukazuju na gljivičnu infekciju

Normalan vaginalni sekret može da varira u zavisnosti od pojedinca, ali je obično jasno, bele ili žućkaste boje. Može da varira od retkog do gušćeg, od lepljivog do elastičnog, u zavisnosti od menstrualnog ciklusa, nivoa stresa, navika u ishrani, trudnoće, dojenja ili određenih lekova. Količina sekreta može da varira i možda ćete primetiti da je povećan tokom ovulacije ili kada ste uzbuđeni. Ukoliko primetite sekret koji je beo, gust, grudvičast, izgleda kao sir, to može biti znak gljivične infekcije. Sekret se takođe može povećati u količini tokom gljivične infekcije, ali je često bez mirisa. Ako imate ove simptome obratite se svom lekaru za savet, naročito ako ste trudni.

Uobičajena zabluda

Dve najčešće vaginalne tegobe bakterijska vaginoza i sor, se odnose na neravnotežu vaginalne flore - ova dva uslova delimično pokazuju slične simptome i zbog toga se često pogrešno dijagnostikuju, uzrokujući problem sa lečenjem i ponekad komplikacije. Iako postoje slučajevi kada se bakteriska i gljivična infekcija razvijaju istovremeno, u većini slučajeva postoje neke razlike koje koje bi mogle pomoći i reći da su ove dve infekcije odvojene. Sekret koji je karakterističan za bakterijsku vaginozu je obično beo, siv ili žut, obično vrlo redak, praćen jakim mirisom poput ribe. S druge strane, ako sekret nema jak mirisa, a konzistencija Vas podseća na sir, najverovatnije imate gljivičnu infekciju.


"Ukoliko primetite sekret bele boje, gust, grudvičast, koji izgleda kao sir, to može biti znak gljivične infekcije."