Da li je moj vaginalni secret normalan?

Vaginalni secret je normalan I ima nekoliko važnih uloga, uključujući čišćenje I podmazivanje vagine I pomoć u prevenciji I borbi protiv mikropskih problema I infekcija. Provera vašeg vaginalnog sekreta može vam pomoći da rano otkrijete potencijalne problem, I da održavate dobro vaginalno zdravlje.

Šta je normalno?

Normalan vaginalni secret je obično proziran ili beličast, miriše blago kiselo (kao sirće) I može biti gust ili redak. Normalne vaginalne tečnosti mogu varirati u teksturi. Mogu biti retke, lepljive, elastične, ili guste I sluzave. Možete primetiti male promene u teksturi I kvantitetu vašeg sekreta kada ste seksualno uzbudjenim pre menstruacije, tokom ovulacije, dojenja ili menopause.

Dok je normalno da vaše vaginalne tečnosti variaju pomalo, važno je razumeti razlike izmedju normalnog I abnormalnog vaginalnog sekreta. Ovo će vam pomoći da prepoznate ukoliko promene u sekretu ukazuju na problem, ili zahtevaju dalja istraživanja.

Važno je razumeti razlike izmedju normalnog I abnormalnog vaginalnog sekreta. Ovo će vam pomoći da prepoznate ukoliko promene u sekretu ukazuju na problem, ili zahtevaju dalja istraživanja.

Proveravajte svoj sekret redovno I pazite na promene

Važno je proveravati svoj vaginalni sekret I paziti na promene. Sledeće promene mogu ukazivati na problem

  • Promena u mirisu (posebno neprijatan ili miris nalik na ribu).
  • Promena u boji (kada vuče na zelenkasto, sivkasto, ili bilo šta što liči na gnoj).
  • Promena u teksturi (nalik na penu ili kvrgem kao I gustini, siraste structure.
  • Vaginalni svrab, peckanje, otok, ili crvenilo.
  • Vaginalno krvarenje ili tačkasto krvarenje koje nije deo vaše menstruacije.

Vaginalne infekcije, kao što je bakterijski vaginosis, Kandida (gljivica), su česti uzroci abnormalnog vaginalnog sekreta. Neke infekcije koje mogu uzrokovati promene u vaginalnom sekretu, su prenosive putem seksa, kao što je Gonoreja. Druge infekcije se mogu dogoditi uz seksualnu aktivnost, ili bez nje, kao što su bakterijski vaginosis, ili gljivične infekcije.


"Ako primetite neobične promene u Vašem sekretu to može biti pokazatelj nečega ozbiljnijeg."


Simptomi ovih infekcija mogu biti veoma slični, ali ima određenih razlika na koje bi trebalo obratiti pažnju

  • Gljivične infekcije mogu uzrokovati da vaš sekret postane neproziran, beo I gust, siraste structure. Gljivična infekcija ne mora imati jak miris, ali može izazvati ozbiljan svrab ili peckanje.
  • Bakterijski vaginosis može uzrokovati da vaš sekret dobije neprijatan miris, nalik na ribu. Tečnosti mogu biti retke I sivkaste boje.
  • Trihomonas, česta polno prenosiva bolest, može uzrokovati jack miris. Sekret je često žute ili zelenkaste boje, I može biti penušav.

Ukoliko mislite da možda imate neku polnu bolest, važno je da se ubrzo javite vašem lekaru. Takodje, idite odmah kod svog lekara, ukoliko imate sekret praćen temperaturom ili bolom u stomaku, abdomenu ili karličnoj regiji.