Vaginalne infekcije i antibiotici

Vaginalne infekcije mogu biti izazvane mnogim faktorima. Jedan od najčešćih uzroka ovih infekcija je primena antibiotika. Saznajte više o tome kako antibiotici mogu da poremete ravnotežu vaginalne flore i kako sprečiti nastanak vaginalnih tegoba kao nuspojava terapije antibioticima.

Kako rade antibiotici

Antibiotici su grupa lekova koja radi na ubijanju bakterija ili zaustavljanju njihovog rasta,tako da zaustavlja infekciju i pomaže našem telu da se izbori protiv bolesti. Ova vrsta lekova ima veoma široku primenu, za sve od upale grla do infekcije organa. Iako su antibiotici veoma efiksani i prilično sigurna grupa lekova, oni nisu selektivni - što znači da oni ne samo da ubijaju bakterije koje napadaju naše telo, nego oni takođe smanjuju broj dobrih bakterija koje normalno žive u i na našem telu. Ove dobre bakterije ne izazivaju problem a često su čak i korisne za naše zdravlje. S toga je ubijanje ovih bakterija dobro poznat neželjeni sporedni efekat antibiotske terapije.

Vaginalne infekcije posle antibiotika

Smanjenje broja dobrih bakterija daje prostora lošim bakterijama i gljivicama za rast. To je razlog zašto je uobičajeno za žene da iskuse bakterijsku vaginozu ili gljivičnu infekciju odmah posle ili čak dok su na antibiotskoj terapiji. Često se dešava da se kod žena koje koriste antibiotike za lečenje pored postojeće vaginalne infekcije, ali nakon tretirane inicijalne infekcije, pojavljuje sekundarna. To se dešava zato što je vaginalna flora oštećena tokom terapije antibioticima, što dovodi do povećanog rizika za ponovnu epozodu bakterijske vaginoze ili gljivične infekcije koje mogu zahtevati dodatnu terapiju.

Da biste se zaštitili of vaginalnih infekcija uzrokovanim antibioticima, koristite proizvode koje sadrže prebiotike. Prebiotici podstiču rast dobrih bakterija, pomažu oporavak vaginalne flore. Na ovaj način, prebiotici mogu pomoći sprečavanje vaginalne infekcije prouzrokovane antibioticima ili drugim faktorima i oni mogu ubrzati oporavak i nakon što su se već pojavili simptomi.

Smanjenje broja dobrih bakterija daje prostora lošim bakterijama i gljivicama za rast. To je razlog zašto je uobičajeno za žene da iskuse bakterijsku vaginozu ili gljivičnu infekciju odmah posle ili čak dok su na antibiotskoj terapiji