Vaginalna gljivična infekcija tokom trudnoće

Nije neuobičajeno da žene doživljavaju vaginalne tegobe mnogo više tokom trudnoće nego u bilo koje vreme pre ili posle toga. Promenama koje naše telo prolazi tokom razvoja i rasta ploda i tokom dojenja uglavnom upravljaju hormoni i imaju utcaj na svaki aspekt našeg života.

O mučnini, dobitku na težini i zaboravnosti se nadugačko raspravlja među budućim mamama., ali malo njih spomene vaginalnu gljivičnu infekciju koja može biti pravi problem tokom trudnoće, narušavajući često već uzdrman ljubavni život srećnih budućih roditelja. Ali, iako vaginalna gljivica ili sor, može biti teška, ponavljana i dosadna, ona obično ne nosi nikakav rizik za majku i bebu. Ako imate gljivičnu infekciju kada zatrudnite postoji šansa da će beba razviti infekciju unutar usta.

Međutim, ako ste trudni i imate simptome kao što su obilan sekret, svrab i iritacija, morate kontaktirati Vašeg lekara ili babicu, koji će ispitati Vaš slučaj i propisati pravu terapiju. Najčešće možete bezbedno da kupite u apoteci preparate na recept i antimikotičnu terapiju tokom trudnoće.

Koji su simptomi vaginalne gljivične infekcije?

Simptomi vaginalnog osipa su:

  • beo gust sekret sličan siru
  • svrab i iritacja u vaginalnoj regiji
  • crvenilo i peckanje tokom mokrenja

Neki od ovih simptoma mogu da se pojave u drugim uslovima, kao što su bakterijska vaginoza ili SPB. Pošto oni mogu imati ozbiljne posledice po majku i bebu, važno je da se obratite svom lekaru ili babici i razgovarate o svojim simptomim.

Ponovna vaginalna gljivična infekcija tokom trudnoće

Ponekad, bez obriza na propisanu terapiju i promenu nivoa hormona , trudnica može iskusiti sor iznova i iznova. Candida albicans, mikroorganizam odgovoran za većinu slučajeva sor-a može postati otporna na antimikotičnu terapiju.

Prebiotska terpija može ponuditi podršku vaginalnoj flori ali u večini slučajeva se ne može nositi sa infekcijom. Ako se nađete u takvoj situaciji, jedino što ostaje da uradite, je ublažavanje simptoma, dok se trudnoća ne završi i hormoni ne vrate na “normalu”. To se može postići pomoću sprejeva ili gelova koji hlade kožu ili zaustavljaju svrab i osećaj peckanja. Međutim, svaka trudnoća je drugačija i treba da se kosultujete sa lekarom pre nego što odlučite da koristite bilo koji proizvod u vašoj intimnoj regiji.


"Međutim, ako ste trudni i imate simptome kao što su obilan sekret, svrab i iritacija, morate se obartiti svom lekaru ili babici, koji će ispitati Vaš slučaj i propisati pravu terapiju."