Razlika izeđu bakterijske vaginoze i gljivične infekcije

Bakterijska vaginoza i vaginalni sor su dve najčešće vaginalne tegobe. Dugi niz godina sor se bolje razume i lakše tretira nego bakterijska vaginoza, što je dovelo do zablude da su izmenjen sekret, svrab i bol u intimnoj regiji uzrokovani Kandidom.

Danas je poznato da je bakterijska vaginoza uobičajena kao i sor, pojavljuje se kod 1/3 žena, i leči se na potpuno drugačiji način od vaginalne gljivice. Da bi dobilo odgovarajuće lečenje, žena mora da zna na koji od ova dva problema da se žali.

Bakterijska Vaginoza Protiv Glijiva
Različiti simptomi

Obe bakterijske vaginoze (BV) i gljivična infekcija se odlikuju izmenjenim sekretom, ali je uzgeld sekreta prilično drugačiji. Dok BV uglavnom izaziva redak, vodenast sekret, bele ili žute boje, sa posebnim mirisom na ribu, sor se poznaje po gustom, belom sekretu koji podseća na sir, sa blagim mirisom.

Žene koje imaju kandidijazu uglavnom pate od veoma intenzivnog svraba i iritacije, a ređe se javlja bol tokom seksualnog odnosa i mokrenja. Koža vulve je roza ili crvena, ponekad sa belim tačkama koje se ne mogu otkloniti. Dok se iritacija i bol obično više pojavljuju kod bakterijske vaginoze, svrab se ređe viđa. pH vaginalne sredine je takođe različit kod bakterijske vaginoze i gljivične infekcije. Dok je normalan pH vagine kiseo, u BV postaje bazan, iako gljivica nema uticaja na kiselost u vaginalnoj sredini. Ova razlika je osnova za najčešće testove za vaginalnu infekciju.

Dijagnostički

Nijedna od ove dve tegobe se ne smatra infekcijom, već premećajem bakterijske flore. Međutim, razlike između bakterijske vaginoze i gljivične infekcije nisu uvek očigledne i ponekad se čak može mešti sa simptomima drugih, ozbiljnijih problema, tako da je uvek dobra ideja da razgovarate sa Vašim lekarom ili ginekologom.


"Obe bakterijske vaginoze (BV) i gljivična infekcija karakteriše izmenjen sekret, ali izgled sekreta je prilično drugačiji."


Različiti tretmani

Bakterijska vaginoza može da se tretira antibioticima, kao što je metronidazol ili sa prirodnim proizvodima i prebioticima koji bi obnovili ravnotežu vaginalne flore. Bakterijska vaginoza lečena antibioticima ima mnogo veći uticaj na korisnu mikrofloru kao i na dobre bakterije (laktobacile), a antibiotici mogu imati i dosadne, neželjene efekte. Kao rezultat toga, postoji visoka stopa recidiva ako se BV leči antibioticima.

Prirodni proizvodi su više usmereni na obnavljanje dobre vaginalne flore, ona ubija obe patogene (štetne) bakterije, kao i dobre bakterije. Slično tome, candida može biti tretirana sa antimikoticima ili proizvodom koji vraća ravnotežu i stimuliše prirodnu floru laktobacila u vagini. U slučaju da odlučite da koristite intimne proizvode, preporučljivo je da posetite svog lekara ukoliko simptomi potraju.

Naučite više o bakterijskoj vaginozi