Da li su tampon loši za moju vaginu?

Mnoge žene koriste tampone tokom ciklusa. Lako je videti zašto. Diskretni su I pružaju slobodu u vođenju aktivnog dnevnog života.U poslednje vreme je bilo mnogo interesovanja na društvenim mrežama o tome da li su tampon štetni po zdravlje. Čitajte dalje da saznate više.

Da li su tampon bezbedni?

Trenutno nema istraživanja ili dokaza o štetnosti samih tampona. Česta promena tampon I dobra vaginalna higijena pomažu u izbegavanju čestih vaginalnih problema.

Tamponi se obično prave od pamuka I viskoze, u kombinaciji sa plastikom I drugim sintetičkim materijalima I hemikalijama da bi se povećala moć apsorpcije.Kao I kad su u pitanju ostali proizvodi, preporučljivo je koristiti organske, neizbeljivane pamučne tampone ili izabrati bolje ekološko rešrenje kao što je menstrualna čaša, koja se može koristiti više puta.

Koliko često bi trebalo da menjam tampon?

Vagina je veoma dobra u održavanju sopstvene higijene. Zdrava vagina održava ekosistem mikroorganizama I tečnosti koji reguliše pH vrednost, I održava je na nivou koji sprečava rast štetnih bakterija.

Tokom menstruacije vaše telo nastavlja sa proizvodnjom normalnih vaginalnih tečnosti I dobrih bakterija koje je održavaju zdravom. Tamponi su dizajnirani da imaju veliku moć upijanja, I, dokle vrlo efikasno upijaju menstrualnu krv, takođe upijaju I prirodne bakterije I tečnosti. Ovo mođe usporiti sposobnost vaše vagine da održava sopstvenu higijenu, reguliše pH vrednost, I može voditi iritaciji I potencijalnim infekcijama.

Menjajte tampone na svaka 3-4 sata, pre odlaska na spavanje, I čim se probudite.

Izaberite adekvatne tampone, u skladu sa jačinom menstrualnog krvarenja

Važno je izabrati tampon koji je adekvatan vašem menstrualnom krvarenju. Korišćenje tampon koji previše upija, I ostavljajući ga unutra predugo, stvara idealno tlo za problem sa bakterijama. Ako primetite promene u boji, teksturi ili mirisu svog uobičajenog vaginalnog sekreta, trebalo bi da odmah prekinete sa korišćenjem tampon. Nikada nemojte koristiti tampon za upijanje I uklanjanje vaginalnog sekreta, jer ovo može izazvati ozbiljnu infekciju.

Dobra vaginalna higijena je jako važna kada imate ciklus. Možda vam nežna vaginalna kupka ili tečnost za ispiranje mogu pomoći tokom ciklusa. Izbegavajte mirisne Ili alkaline proizvode koji mogu narušiti blago kiselu pH vrednost vaše vagine. Uz blago pranje svoje intimne regije, česta promena tampona ili uloška pomaže izbegavanju čestih vaginalnih problema.

Šta je sindrom toksičnog šoka?

Osamdesetih godina, postojala je razumljiva zabrinutost vezana za upotrebu tampon. Od tada, proizvođači su poboljšali svoje proizvode I svest o adekvatnoj vaginalnoj higijeni se povećala. Sindrom toksičnog šoka je, na sreću, redak.

Sindrom toksičnog šoka izazivaju bakterijeStaphzlococcus aureus (Staph) I Streptococcus pyogenes (Strep) koje se brzo množe, kada dospeju u krvotok. Većina ljudi razvije antitela koja ih štite od ovih toksina, ali, u retkin slučajevima, dodje do toksičnog šoka.

Da li tampon izazivaju toksični šok

Važno je napomenuti da tampon ne izazivaju toksični šok, ali mogu pojačati rizik. Precizna veza između upotrebe tampon I toksičnog šoka nije najjasnija, ali upotreba tampon jake moći upijanja predugo, predstavlja jedan rizik. Uz upotrebu tampon, sindrom toksičnog šoka se dovodi u vezu sa ranama na koži, operacijama ili porodjajem, upotrebom materijala kojima se rane previjaju, ili kontraceptivnim sunđerima, kao I dijafragmom, ukoliko se koristi predugo.

Simptomi toksičnog šoka su veoma slični simptomima gripa, I nije ih lako prepoznati. Mogu nastupiti iznenadno. Ukoliko koristite tampone I zabrinuti ste da možda imate infekciju, konsultujte se sa svojim lekarom.